Salutació del President

 

Fa ara, exactament, 40 anys, va començar una aventura en la qual ningú no hi creia –ningú de fora, vull dir–, però en la qual els prioratins, gasius i discrets, hi vàrem veure l’oportunitat de sortir d’una situació que havia col·locat el Priorat com una de les comarques més deprimides de Catalunya. Va ser un moviment que, com una taca d’oli, es va anar estenent per la comarca i que, al cap dels anys, va col·locar el nom del Priorat, i posteriorment, el de Montsant, arreu del món a través dels seus dos actius més importants: agricultura (vi, oli…) i paisatge. Així, de mica en mica, aquesta comarca va començar a veure la llum fins al punt que, avui, el seu nom i el dels seus productes estan representats als cinc continents. 

Tenim, doncs, una comarca viva i activa que, a la qual, de mica en mica, li estem donant la volta, amb moltes explotacions agràries que vertebren i protegeixen el nostre territori. Un territori que hem sigut capaços d’encarrilar cap a un desenvolupament sostenible econòmicament, social i culturalment. 

Avui, doncs, el Consell Comarcal és una peça important per seguir afrontant tots els projectes i reptes que tenim al Priorat, amb la creació d’activitat econòmica i el desenvolupament de polítiques de desenvolupament sostenible com una de les fites en el govern de la institució.

D’altra banda, aquest Consell treballa dia a dia per seguir defensant davant de les institucions la manca de recursos hídrics com un dels principals problemes territorials, amb la idea transcendent d’arribar a acords que permetin la reversió definitiva del transvasament del riu Siurana al pantà de Riudecanyes. 

Igualment, entenem que la lluita contra el despoblament en el món rural ha de ser una de les línies estratègiques de desenvolupament de la comarca. En aquest sentit, hem de continuar impulsant la candidatura de la comarca del Priorat a Patrimoni Mundial de la UNESCO, pel reconeixement de que tenim un paisatge i un mosaic agrari únic.

També vull manifestar que el Consell Comarcal, i en representació de la comarca, treballarà fermament  per a l’exercici del Dret a decidir i per la constitució d’un Estat Català lliure. Perquè no podem tolerar ni normalitzar el fet de tenir persones innocents a la presó i gent exiliada. Prou repressió al poble Català. 

Xavier Gràcia, president del Consell Comarcal del Priorat